Projekt „Kucharz – artystyczny zawód przyszłości” realizowany jest przez Stowarzyszenie LGD „Nasza Suwalszczyzna”.
Naszym pomysłem który chcemy zrealizować w jego ramach na podniesienie z jednej strony aktywności zawodowej mieszkańców Suwalszczyzny ,z drugiej zaś włączenia ich w proces rozwoju potencjału turystycznego regionu poprzez przeprowadzenie szkolenia zawodowego.
Jak wynika z naszych obserwacji istniejąca oferta edukacyjna w dziedzinie gastronomii nie odpowiada istniejącemu na tym terenie zapotrzebowaniu pracodawców-z jednej strony jednym z pięciu zawodów gdzie najtrudniej jest uzyskać zatrudnienie jest kucharz małej gastronomii, z drugiej zaś markowe lokale gastronomiczne zatrudniają szefów kuchni spoza regionu. Dzieje się tak z kliku powodów, lecz najważniejszym z nich jest nieprzygotowanie młodych ludzi kończących szkoły zawodowe do podjęcia zatrudnienia na samodzielnym stanowisku pracy. W większości ich wiedza sprowadza się do podstaw sztuki kulinarnej i może być wystarczająca do zatrudnienia się w charakterze pomocy kuchennej lub w barze szybkiej obsługi.
Poprzez projekt chcemy pokazać, że nawet osoby do tej pory niezwiązane z gastronomią można w stosunkowo krótkim czasie nauczyć podstaw finezyjnego gotowania gdzie wiele zależy od pasji i zaangażowania i odpowiedniej jakości produktów.
Celem projektu jest umożliwienie mieszkańcom powiatów objętych działaniami skorzystanie z nowoczesnych i unikalnych form edukacji powiązanych ściśle z potrzebami regionu.
Cele szczegółowe projektu to:
1.Zwiększenie dostępu mieszkańców powiatów suwalskiego i sejneńskiego do edukacji zawodowej
2.Nabycie przez 40 osób (w tym min. 24 kobiet)z terenu realizacji projektu umiejętności niezbędnych do podjęcia zatrudnienia w zawodzie kucharz.
Wszystkie osoby biorące udział w projekcie otrzymają:
– zestawy piśmiennicze (notatnik i długopis)
– książkę kucharską
– zestaw narzędzi (kitel, zapaska, nóż szefa kuchni, deska do krojenia)
– możliwość bezpłatnych badań sanitarno epidemiologicznych
Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego. |